24 Aralık 2008 Çarşamba

Horoz Suyuna Şehriye Çorbası

Hatırlıyorumda; çocukluğumda dedem rahmetli beslerdi tavuk, horoz, v.s. Allah rahmet eylesin canı rahmet istedi heralde. anneannem de fırsat buldukça bizleri çağırır, horoz suyuna yaptığı pilav ve üzerinde etleriyle birlikte ikram ederdi, süper bir lezzetti hala tadı damağımdadır. Her zaman kendisine de söylüyorum bunu. Ellerine sağlık anneannecim. Ama şimdi herşey yapay, eski lezzetler yok hiçbir şeyde.

Eşimin de bu doğallığı devam ettirme çabası, bahçemizde tavuk horoz beslemeye yöneltti. Ama kümeste bulunan horozlardan birisi komşunun kümesine dadanmış durumda idi. Akşamları kümese gelmez oldu. dışarda dolaşırken kedi köpek kapacak korkusu ayrı tabi. ne yapsak ne yapsak diye düşünürken, soframıza şehriyeli çorba oldu.

Hani bir şarkı vardır; Horozumu kaçırdılar, suyuna da pilav pişirdiler, geh bili bili çilli de horozum kayboldu...... Tabi bizimki kaybolmadı ama neyse....



Malzemeler

  • 1 su bardağı şehriye
  • Horoz eti (tavuk eti de olur)
  • salça
  • tuz
  • sıvıyağ
  • kuru nane
  • su
  • 1 adet limon

Yapılışı

Horoz eti sert olur diye önce düdüklü tencerede pişirmek gerekiyor. Tavuk eti kullanırsanız buna gerek yok. Daha sonra pişen etleri didikleyip suyuna tekrar atın ve kaynatıp içine şehriyeyi ekleyin. şehriyeler pişince üzerine yağda erittiğimiz salça ve kuru naneli karışımı dökün. dilerseniz limon sıkıp şu soğuk günlerde sıcak sıcak içebilirsiniz. Yanında dilerseniz resimde görüldüğü gibi yeşil soğan, tere ve turp ile birlikte servis yapabilirisiniz.


Afiyet olsun.......

Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi