23 Ekim 2008 Perşembe

Topalak-Ekşili Köfte (Adana Yöresi)

Adana yöresinde genellikle düğünlerde veya özel günlerde kadınların bir araya gelerek hazırladıkları zahmetli bir yemektir. Oğlumun da severek yediği bu yemeği adanalılar iyi bilirler ama bilmeyenler için tarifi burada.


Hamur Malzemeleri (5-6 Kişilik)

Yarım bardağı ince köftelik bulgur
Yarım bardağı irmik
Yarım su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı sıcak su
biraz salça
tuz

İnce bulgur ve irmik sıcak suyla ıslatılır ve biraz yumuşaması beklenir. Daha sonra un, yumurta, salça, tuz ile birlikte yoğurulur. Hamurun dağılmayacak kıvamda olması gerekir. Hamurdan küçük parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanır.

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kuru soğan
  • yağ
  • salça
  • tuz
  • 3-4 adet sarımsak
  • 6-7 bardak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 250 gr kuşbaşı et
  • kuru nane

Etimizi su ile birlikte haşlayalım. Soğanı ve yağı tencereye alıp kavurduktan sonra salçamızı ekleyelim, üzerine haşlanmış nohut, dövülmüş sarımsak, kuru nane ve haşlanmış olan etli suyumuzu ilave edelim ve tekrar kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra elimizde yuvarladığımız hamur toplarımızı içine bırakalım ve yumuşamasını bekleyelim. tuz ve limon tuzunu ilave edelim.


AFİYET OLSUN.........

Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi