30 Ocak 2009 Cuma

Dalyan Köfte

Vallahi fırından yeni çıkmış derler ya aynen öyle. Resmini çekerken hala dumanı tütüyordu. Bu yüzden resim tam net çıkmadı.

Malzemeler: (2'şer dilim olarak 8 Kişilik)

Köfte Malzemesi

1 kg gr.orta yağlı kıyma
2 yumurta
1 Soğan (rendelenmiş)
2-3 dilim bayat ekmek
5-6 dal maydanoz
tuz
karabiber

Üzerine sürmek için 1 adet çırpılmış yumurta

İç Malzemesi

3-4 adet havuç (haşlanmış ve küp küp doğranmış)
2 kase haşlanmış bezelye
1 yumurta (haşlanmış ve dörde bölünmüş)

Patates Püresi

4-5 adet patates
1 kaşık tereyağı
aldığı kadar süt
tuz
karabiber

Sos Malzemesi

2-3 adet Domates
1 tatlı kaşığı Domates salçası
Kekik
tuz

Köftenin Yapılışı
  • Bayat ekmeğimiz suda ıslatılır ve suyu iyice sıkılır.

  • Bayat ekmek, kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber ile köfte yoğurulur

  • Köfte malzememiz Fırın Tepsisine uzunlamasına şekil verilerek yayılır.

  • Tam orta kısmına havuç, bezelye ve dörde bölünmüş yumurta koyulur

  • Elimizi ıslatarak köftemizin üzeri kapatılır

  • Ters çevrilerek üzerine 1 adet çırpılmış yumurta sürülür.

  • 180 derecede ısıtılmış fırına verilir

  • Ara sıra fırın açılarak pişip pişmediği kontrol edilir

Patates Püresinin Yapılışı

  • Patateslerin kabuklarını soyup suda haşlayalım

  • Suyunu süzdükten sonra patatesleri iyice ezelim

  • İçine tereyağı, tuz, çok az karabiber ekleyelim ve ateşe alıp içine azar azar süt ekleyip iyice karıştıralım

  • İstenen kıvama gelen dek işlemi gerçekleştirelim ve ateşten alalım.

Salçalı sosun yapılışı

  • Domatesimizi rendeleyelim veya yemeklik doğranmış ise blendırdan geçirelim.

  • Ocağa alıp suyunu çekinceye kadar pişirelim ve domates salçasını ekleyelim.

  • Salçayı iyice ezdikten sonra üzerine kekik serpip ocaktan alalım.

Bütün malzemelerimiz hazır olduktan sonra köftelerimizi istediğmiz kalınlıkta dilimleyelim. Servis tabağına alıp üzerine salçalı sos dökelim ve yanında patates püresiyle birlikte servis edelim.



AFİYET OLSUN...........





21 Ocak 2009 Çarşamba

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Malzemeler:

  • 1 kg asma yaprağı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3-4 adet kuru soğan
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım limonun suyu
  • Yarım demet kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı kaynamış su

Yapılışı

  • kuru soğanı yemeklik doğrayalım ve 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile beraber kavuralım.

  • pirinci yıkayıp soğanlara ekleyelim ve beraber kavuralım.

  • kavurulan pirincin üzerine maydanoz, karabiber, kuru nane, kesme şeker, kuş üzümü, tarçın, limon suyunu ekleyip karıştıralım.

  • tuzu ve 1 bardak kaynamış suyu ilave edip, pirinçler suyu çekene kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.

  • asma yapraklarını kaynamakta olan suya atıp çevirerek haşlayalım

  • haşlanmış yaprakları soğuk suya tutup sıkalım.

  • yaprağımızı serip içerisine 1 tatlı kaşığı içten koyup saralım ve tencereye dizelim

  • sarmaların üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirelim

  • yaprakların üzerine bir tabak kapatalım ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyip pişirelim

  • su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp ağır ağır pişirelim.

  • üzerine limon dilimleri ekleyerek servis yapalım

AFİYET OLSUN..........


20 Ocak 2009 Salı

Hamsi

Hamsi koydum tavaya, sıçradı gitti havaya.......Herkesin bildiği hamsi kızartmasını bloğumda bulunsun diye yayınlamak istedim. Nasıl yapıldığını biliyorsunuz ama olsun birde benden deneyin istedim.



Malzemeler
  • 1 kg hamsi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • tuz

Kızartmak için

  • sıvıyağ
  • mısır unu

Yapılışı

Hamsilerimizin iç kılçıklarını çıkararak temizleyelim. yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürelim. Üzerine domates salçası ve tuz ilave edip karıştıralım. İki hamsinin içleri birbirine bakacak şekilde üst üste koyup tepsiye dizelim. Bütün hamsiler bitene kadar bu işlemi yapalım (kızartma esnasında yapmak zor olacaktır). Tavayı ocağa alıp sıvıyağı ekleyelim. hamsilerimizi mısır ununa bulayarak kızartalım. Dilerseniz yanında bolca yeşillik tavsiye edebilirim (maydanoz, tere, turp)


AFİYET OLSUN...........

19 Ocak 2009 Pazartesi

Kabak Tatlısı


Tatlılar içerisinde benim favorim kabak tatlısıdır. Ama yumuşak olanı değil , şöyle yerken kıtır kıtır olacak, içi ise yumuşak. Resimde görülen tatlıyı kayınvalidem yaptı. Benim yaptığım gibi oda kirece yatırarak yapıyor tatlıyı. süpper bir lezzet, kabak tatlısını sevenlere bir de böyle yemelerini tavsiye ediyorum .....


Malzemeler
  • 1 kg kabak
  • kireç

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Yapılışı

  • Kabağı dilimlere ayıralım ve çekirdeklerinden temizleyelim
  • genişce bir kabın içerisine dizelim
  • üzerine kireci serpelim, (kimisi sulandırıyor ama ben serperek yapıyorum)
  • bir gece bekletelim
  • ertesi sabah iyice ovalayarak kireci geçinceye kadar yıkayalım
  • kabak dilimlerini tencereye alalım, şeker ve üzerini gececek kadar su ile haşlamaya başlayalım
  • şiremiz kıvamını almaya başlayıp kabaklar renk değiştirecektir
  • tenceremizi ocaktan almadan önce kabuğu ile beraber yarım limon ekleyelim
AFİYET OLSUN...............


16 Ocak 2009 Cuma

Mevsim Salatası

Ana yemeğin yanında nerdeyse her gün yaptığım ama fazla karışık olmayan mevsim salatamız. Bizimkiler bu şekilde seviyorlar, tabi farklı eklemelerde yapılabilir, isteğe göre domates, turp, roka gibi malzemelerde konulabilir.

Malzemeler
  • Marul
  • Kırmızı lahana
  • Havuç
  • Nar ekşisi
  • Zeytinyağı
  • tuz
Yapılışı
Malzemelerimiz öncelikle iyice yıkanır ve süzeğe konup suyu süzdürülür. Marul ve kırmızı lahana ince ince doğranır. Üzerine havuç rendelenir. Zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz eklenerek karıştırılır.
AFİYET OLSUN...........

15 Ocak 2009 Perşembe

Domates, Biber, Patlıcan


Kışın domates, biber, patlıcanı taze olarak tüketmemeye çalışıyorum, çünkü ne tadı var, ne de rengi, hormonlu oluşu da ayrı zaten. Bu nedenle kışa hazırlık olsun diye domatesin bir kısmını rendelenmiş, bir kısmını doğranmış olarak buzdolabında muhafaza ediyorum bolca domates, biber ve patlıcanı da kurutuyorum.
Kışın değişik lezzetler olsun diye annem de kuruturdu sebzeleri, bende aynı geleneği sürdürüp yazdan kurutuyorum domates, biber, patlıcanı. Çoğunuz yapıyorsunuzdur eminim. Küçüklükten kalma bir lezzet olduğu için o günleri hatırlıyorsunuz yerken. yanında mercimek çorbası, bolca yeşillik (tere,maydanoz, soğan), oooo yemede yanında yat denir ya işte öyle... Birde ekmek arası dürüm yapıp içine de bolca yeşillik eklerseniz süpper bir tat oluyor, denemenizi tavsiye ederim mutlaka.
Malzemeler
  • Kurutulmuş domates (miktarı size kalmış)
  • Kurutulmuş biber (miktarı size kalmış)
  • Kurutulmuş patlıcan (miktarı size kalmış)
  • sıvıyağ
  • domates salçası
  • su
  • tuz

Yapılışı

  • Kurutulmuş sebzelerimizi tencereye koyup, üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekleyip, sebzelerimiz yumuşayana kadar haşlayalım
  • haşlanmış sebzelerimizi süzeğe alıp fazla suyunu süzdürelim
  • ayrı bir yerde sıyıyağı kızdırıp domates salçasını ekleyelim
  • süzelen sebzeleri sıvıyağın üzerine döküp bir iki karıştıralım
  • servis tabağına alıp afiyetle yiyelim
AFİYET OLSUN.............

12 Ocak 2009 Pazartesi

Elmalı Pasta




Nefis elmalı pasta, elma ve tarçının muhteşem uyumuyla hazırlanmış ve severek tüketilecek bir pasta. Ben borcamda yaptım, üzerindeki kafeslerde pişerken kopukluklar olmuş ama neyse o kadar önemli değil, tadı yerinde olsun o yeter değilmi arkadaşlar.......

MALZEMELER·

Hamur Malzemesi
  • 1 Yumurta
  • 3 Kaşık Yoğurt
  • 1 Çay bardağı Sıvı Yağ
  • Yarım paket margarin
  • 1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
  • Vanilya
  • Kabartma Tozu·
  • Aldığı Kadar Un
İç Malzemesi
  • 6-7 Adet Elma
  • 3 Yemek Kaşığı Şeker
  • 1 Su Bardağı Ceviz
  • 3 Tatlı Kaşığı Tarçın
YAPILIŞI
Önce iç malzeyi hazırlayıp soğumaya bırakalım

İç malzemenin hazırlanması ; elmalar rendelenir, içine şeker ve tarçın konarak suyunu çekene kadar pişmesi sağlanır ve ateşten almadan ceviz konur.

Hamur malzemeleri karıştırılarak, kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. üzerine kafes yapmak için hamurdan bir parça ayrılır, kalan hamur tepsinin içine eşitce yayılarak elle düzeltilir, üzerine hazırlanan iç harcımız eşitce dağıtılır, ayırdığımız hamur merdane yardımı ile açılır ve 2 cmlik şeritler halinde kesilerek üzerine kafes yapılır.


AFİYET OLSUN.................

7 Ocak 2009 Çarşamba

7 Ocak 2009 Aşure Günü

"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.
Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir. Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir. Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Âşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz. Bazı tefsirlerimizde bu on gecenin Muharrem'in Âşurasine kadar geçen gece olduğu beyan edilmektedir.


Cenâb-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kudsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.

4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.

5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.



Ben aşureyi haftasonu yapmayı düşünüyorum tarifini ve resimlerini sizlerle de paylaşacağım.......

AŞURE GÜNÜMÜZ hayırlı olsun.....

Düğün Çorbası (Dövme ile)



Eşim her yemekte mutlaka çorba olsun ister, bu nedenle çorbayı eksik etmemeye çalışıyorum. İlk defa denediğim düğün çorbam büyük ilgi gördü ve devamlı yapılacaklar listesine eklendi. Kışın içimizi ısıtacak nefis bir çorba.....

Malzemeler
  • 2 su bardağı haşlanmış dövme (bir gece önceden ıslatılmış ve haşlanmış)
  • 250 gr kuzu gerdan (veya kemikli et)
  • tuz
  • 6-7 bardak su
  • pul biber
  • tereyağı veya sıvıyağ
  • karabiber

Terbiyesi için;

  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • yarım limon suyu

malzemeleri karıştırma kabına alıp çırpma teli ile iyice çırpalım.

Yapılışı

Bir gece önceden suya ıslatılmış dövmeyi haşlayalım.

Etimizi 6-7 bardak su ile (ben düdüklüde pişirdim) ayrı bir tencerede pişirelim, dilerseniz her iki işlemi de bir gün önceden yapabilirsiniz.

Etimizi sudan çıkarıp didikleyelim ve tekrar suyuna ekleyip ocağın altını açalım.

Haşlanmış dövmeyi bu suya ekleyelim.

Ayrı bir kapta hazırladığımız terbiyemize ocaktaki sudan ekleme yaparak karıştıralım ve etli suyumuza ilave edelim.

Tuzunu ve karabiberini ilave edelim, ara sıra karıştırarak pişirelim. .

Ayrı bir yerde tereyağında bir tutam pulbiberi yakıp, çorbanın üzerine gezdirelim

AFİYET OLSUN....

Kıymalı Börek

Malzemeler
  • 250 gr kıyma
  • 4 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 adet soğan
  • maydanoz
  • sıvıyağ
  • karabiber
  • pulbiber
  • çörekotu
  • tuz

Yapılışı

Önce iç malzememizi hazırlayalım. Kıymamızı tencereye alıp suyunu çekinceye kadar kavuralım. soğan ve sıvıyağı ekleyip iyice kavuralım. üzerine doğranmış maydanoz, pulbiber, karabiber ve tuz ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.

Yufkalarımızı parçalara bölüp yağlanmış tepsiye buruşturarak 1 sıra yerleştirelim, üzerine ayrı bir kapta çırptığımız yoğurt, sıvıyağ ve yumurtalı karışımdan fırça yardımıyla sürelim, bir kat daha yufka serdikten sonra, kıymalı harcımızı ikiye bölüp bir katını serpiştirelim, kalan yufkalarla ve iç harcımızla aynı işlemi tekrar edelim, yufkalarımızı dilimlere ayıralım, kalan yoğurtlu karışımı en üst kata yayalım ve üzerine çörekotu serpelim.

1 gece buzdolabında bekletip ertesi gün 180 derecede pişirelim.

6 Ocak 2009 Salı

Ciğer Kavurma

Malzemeler
  • 1 adet ciğer (dana veya kuzu)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet yeşil biber
  • pulbiber
  • kimyon
  • bir çimdik karanfil (toz halinde)
  • sıvıyağ
  • tuz

Yapılışı

Önce ciğer küp küp doğranır ve yıkanır. suyunu çekinceye kadar kavrulur. Başka bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğan ve yeşil biber yağda kavrulur ve üzerine pul biber eklenir. daha sonra suyunu çekmiş haldeki ciğerler soğanlı karışıma eklenir ve bir iki defa kaşıkla karıştırılır. üzerine kimyon, karanfil eklenir.



AFİYET OLSUN.......

5 Ocak 2009 Pazartesi

Yayla Çorbası

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık tereyağı
  • kuru nane
  • 4-5 bardak su

Yapılışı

Pirincimizi yıkayıp bir miktar suyla, suyunu çekene kadar haşlayalım. Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve suyumuzu iyice çırpalım. Bu karışımı haşlanmış olan pirincimizin üzerine döküp sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım ve ayrı bir yerde tereyağ ve kuru nanemizi kızdırıp üzerine gezdirelim. bir iki taşım daha kaynatıp ocağı kapatalım.



AFİYET OLSUN.....


Bloglar Alemi