10 Mart 2009 Salı

Ebegümeci ve Isırgan Otu Kavurması


Ebegümeci: Çiçekleri sifali olan, yaprakları da sebze olarak yenilen, kendi kendine yetisen bir ottur. 20-70 cm boyundadır. Yaprakları sarmaldır. Mayıs-Agustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda "müsilaj" vardir. Yaprak ve çiçekleri taze iken kullanılır.

Kullanıldığı yerler: Göğsü yumusatır, öksürüğü keser. Mide ve barsakların düzenli çalısmasını sağlar, kabızlığı giderir. Atesi düsürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihablarını giderir. Lapası, çıbanların olgunlasmasını saglar. Burun kanamasını durdurur. Diş eti hastalıklarını tedavi eder, mide agrısını keser.
Isırgan Otu: Mayıs-Agustos ayları arasında çiçek açan, 20-100 cm boyunda, virânelik, yol kenarlari ve duvar diplerinde bulunan bir senelik tek evcikli otsu bir bitkidir. Gövdeleri dik, 4 kösemsi, basit veya tabandan îtibâren dallanmıştır. Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur.Yapraklar saplı, oval sekilli ve disli kenarlı, üst tarafi koyu yesil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Erkek ve disi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltugunda uzunca saplı küçük durumlar teskil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalıdır.Meyveleri esmer renkte ve fındıksıdır.Tohum, yağ ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.
Kullanıldığı yerler: Tâze ve güneste kurutulmus dallari kullanılır.Yapraklarında formik asit ve nitratlar bulunmaktadir. Bu bitkinin yakıcı tüylerinde formik asit bulundugu birçok yerlerde kayıtlı ise de tüylerin tasıdıgı usarede asetilkolin ve histamin vardir. Eskiden romatizma ve siyatikte kullanılırdı. Yapraklarından hazırlanan infüzyon saç dökülmesine karsi tatbik edilir. Köklerinden sarı renkli boya elde edilmektedir. Ayrica, aybası kanamalarını düzenler, balgam söktürür. Burun kanamasını keser. Haricen tatbik edilirse, çıbanlarda faydalı olduğu bilinmektedir.

Ebegümeci ve Isırgan Otu Kavurması:

Malzemeler
  • yarım kg ebegümeci
  • yarım kg ısırgan otu
  • 1 adet kuru soğan
  • zeytinyağı
  • fındık büyüklüğünde salça
  • karabiber
  • pulbiber

Yapılışı

Ebegümeci ve ısırgan otunu sirkeli suda 15-20 dk. bekletelim. Bol suda iyice yıkayalım ve iri iri doğrayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağı ile kavuralım. Üzerine Ebegümeci ve ısırgan otunu ekleyip karıştıralım. Piştikten sonra üzerine karabiber ve pul biber ekleyelim. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz...

AFİYET OLSUN................

Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi