23 Mart 2009 Pazartesi

Zencefilli Tarçınlı Kek






Eşimi bu günlerde bir zencefil merakıdır sardı. İnternette okumuş ve ne kadar faydalı bir bitki olduğunu öğrenince de herkese tavsiye etmeye başlamıştı. Hemen marketten toz zencefil bulup aldık ve o gün bu gündür her akşam şifa niyetine 1 çay kaşığı zencefili, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak aile fertlerine yediriyoruz. Değişik tatlar olsun diye yaptığım çorbalara ve yemeklere de kullanıyorum. Çok değişik ve hoş bir lezzet oluyor, herkese tavsiye ederim.

Bu da zencefilli ve tarçınlı kekimiz, (Ama önce zencefil ve tarçın hakkında biraz bilgi alalım)

ZENCEFİL:

Şifalı bir bitki türüdür. Baharat olarak kullanılır. Dünyanın bir çok mutfağında genelde kök olarak kullanılır. Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; ardından Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır. Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır.

Zencefilin kullanıldığı yerlerden bazıları;

  • İştah açıcıdır,
  • Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,
  • Mideyi düzenler,
  • Mide bulantılarını giderir,
  • Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,
  • Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),
  • Solunum yollarını açar,
  • Kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir)
  • Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.
  • Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)
  • Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,
  • Özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
  • Baş ağrılarını giderici özelliği vardır,
  • Uykuyu rahatlatır,
  • Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür, Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin.

Zencefilin Vücuda Alınma Yöntemleri

1- Zencefil çaylarla birlikte alınabilir özellikle yaş zencefil dilimlenerek fincan içerisine konmuş çayda bekletilir.

2- Toz halindeki zencefil bal ile özenerek alınabilir.

3- Ayrıca çay, bal, zencefil karışımı da oldukca etkili bir tiryaktır.

4- Bunlardan farklı olarak zencefil "toz olarak" 1 gramlık dozlarla doğrudan alınabilir(özellikle hamilelerde)

5- Zencefilin diğer bir alınma yöntemi de zencefilli yemek, pasta ve tatlılarla olmaktadır.

NOT: Zencefilin yaş ve taze olarak alınması tavsiye edilen bir yöntemdir.

Toplu Uyarılar

- Zencefili asla 2 (iki) yaşından küçük çocuğa vermeyiniz.
- Günlük 4 gr dan fazla zencefil kullanmayınız.
- Hazırladığınız zencefili 1 defada değilde günün değişik saatlerinde 2-3 defada tüketiniz.
- Bir yetişkin ağırlığının 70 kg olduğunu unutmayınız.
- Çocuklarda yetişkin ağırlığına göre dozu düşürerek veriniz. Örneğin 20 kg bir çocuk için hesap şöyle olmalıdır 70/20=3 bu durumda yetişkine hazırlanan doz 3 e bölünür ve kullanılır.

TARÇIN

Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır alican.Mutfakta Kullanılışı Kuzu eti, tas kebabı, domuz rostosu, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler, tartlar, punç, sıcak şarap, çay vb.

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 /2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 2 adet kabartma tozu
  • 2 adet vanilin
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı

  • Şeker ve yumurta iyice çırpılır
  • Ayrı bir kapta un kabartma tozu ile karıştırılır,
  • Şeker ve yumurtanın üzerine bütün malzemeler konarak tekrar karıştırılır
  • hazırlanan karışıma un eklenir ve fazla karıştırmadan yağlanmış kek kalıbına dökülür
  • 180 derecede pişirilir,

AFİYET OLSUN ....................




Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi