26 Mart 2009 Perşembe

Ispanaklı Gül Böreği









Malzemeler
  • 6 adet yufka
  • 4-5 bağ ıspanak
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber
  • kimyon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt

Yapılışı

  1. Ispanağı iyice yıkayın ve iri iri doğrayın
  2. kuru soğanı tencereye yemeklik doğrayıp 2-3 kaşık zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun
  3. salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun ve ıspanağı ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra kapağını kapatın,
  4. 1,2 dakika sonra ıspanaklar kendini bırakmış olacaktır, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin ve ocağı kapatın.
  5. 1 su bardağı süt, 2 yumurta ve kalan zeytinyağını bir kapta iyice karıştırın
  6. yufkaları 4'e bölüp sütlü karışımdan fırça yardımıyla her tarafına sürün, yufkanın geniş tarafına iç malzemeden koyup rulo şeklinde sarın, Daha sonra da her parçayı bir uçtan başlayarak kendi etrafında sararak gül şekli verin.
  7. yağlanmış fırın tepsisine dizin,
  8. üzerine diğer yumurtanın sarısını sürüp, çörekotu ekleyin ve fırına verin
  9. üzeri kızarana kadar pişirin

AFİYET OLSUN.........................






25 Mart 2009 Çarşamba

Fırında Sebzeli Tavuk





Malzemeler


  • 1 adet bütün tavuk
  • 5-6 adet patates
  • 3 adet kırmızı salçalık biber
  • 4-5 adet kuru soğan
  • kekik
  • yoğurt
  • tuz
  • zeytinyağı
  • 1 kaşık domates salçası
  • 5-6 diş sarımsak

Yapılışı
Önce tavuğu iri parçalara ayırın, yıkayıp suyunu süzdürün, domates salçası, yoğurt, tuz, zeytinyağı ve kekik ekleyip iyice karıştırın. isterseniz bir gece bekletin veya hemen yenecekse tepsiye yerleştirin (Ben akşamdam hazırlayıp dolaba koymuştum, ertesi gün yapmak üzere, hem yumuşak pamuk gibi oluyor etimiz, hem de sos iyice işliyor etimize). Sarımsakları ve halka halka doğranmış olan patates, soğan ve biberleri yerleştirip, üzerine zeytinyağını çok az gezdirip fırına verin ve yanında istediğiniz pilav çeşidi ile servis edin.


AFİYET OLSUN............


23 Mart 2009 Pazartesi

Zencefilli Tarçınlı Kek






Eşimi bu günlerde bir zencefil merakıdır sardı. İnternette okumuş ve ne kadar faydalı bir bitki olduğunu öğrenince de herkese tavsiye etmeye başlamıştı. Hemen marketten toz zencefil bulup aldık ve o gün bu gündür her akşam şifa niyetine 1 çay kaşığı zencefili, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak aile fertlerine yediriyoruz. Değişik tatlar olsun diye yaptığım çorbalara ve yemeklere de kullanıyorum. Çok değişik ve hoş bir lezzet oluyor, herkese tavsiye ederim.

Bu da zencefilli ve tarçınlı kekimiz, (Ama önce zencefil ve tarçın hakkında biraz bilgi alalım)

ZENCEFİL:

Şifalı bir bitki türüdür. Baharat olarak kullanılır. Dünyanın bir çok mutfağında genelde kök olarak kullanılır. Güney Çin'den gelen Zencefil, önce Hindistan'a; ardından Güneydoğu Asya'ya, Batı Afrika'ya ve Karayipler'e yayılmıştır. Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi gelir ve daha birçok alanda yararı vardır.

Zencefilin kullanıldığı yerlerden bazıları;

  • İştah açıcıdır,
  • Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,
  • Mideyi düzenler,
  • Mide bulantılarını giderir,
  • Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,
  • Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),
  • Solunum yollarını açar,
  • Kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir)
  • Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.
  • Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)
  • Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,
  • Özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
  • Baş ağrılarını giderici özelliği vardır,
  • Uykuyu rahatlatır,
  • Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür, Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin.

Zencefilin Vücuda Alınma Yöntemleri

1- Zencefil çaylarla birlikte alınabilir özellikle yaş zencefil dilimlenerek fincan içerisine konmuş çayda bekletilir.

2- Toz halindeki zencefil bal ile özenerek alınabilir.

3- Ayrıca çay, bal, zencefil karışımı da oldukca etkili bir tiryaktır.

4- Bunlardan farklı olarak zencefil "toz olarak" 1 gramlık dozlarla doğrudan alınabilir(özellikle hamilelerde)

5- Zencefilin diğer bir alınma yöntemi de zencefilli yemek, pasta ve tatlılarla olmaktadır.

NOT: Zencefilin yaş ve taze olarak alınması tavsiye edilen bir yöntemdir.

Toplu Uyarılar

- Zencefili asla 2 (iki) yaşından küçük çocuğa vermeyiniz.
- Günlük 4 gr dan fazla zencefil kullanmayınız.
- Hazırladığınız zencefili 1 defada değilde günün değişik saatlerinde 2-3 defada tüketiniz.
- Bir yetişkin ağırlığının 70 kg olduğunu unutmayınız.
- Çocuklarda yetişkin ağırlığına göre dozu düşürerek veriniz. Örneğin 20 kg bir çocuk için hesap şöyle olmalıdır 70/20=3 bu durumda yetişkine hazırlanan doz 3 e bölünür ve kullanılır.

TARÇIN

Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyveleri de baharlı, lezzetli ve tarçın kokuludur, tarçın yerine kullanılır. Tatlılara, özellikle de sütlü tatlılara çeşni olarak katılır. Kahve, çikolata ve meyve soslarında, içeceklerde de yaygın olarak kullanılır alican.Mutfakta Kullanılışı Kuzu eti, tas kebabı, domuz rostosu, çeşitli soslar, sütlü ve pirinçli tatlılar, çikolatalı kekler, tartlar, punç, sıcak şarap, çay vb.

Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 /2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 2 adet kabartma tozu
  • 2 adet vanilin
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi

Yapılışı

  • Şeker ve yumurta iyice çırpılır
  • Ayrı bir kapta un kabartma tozu ile karıştırılır,
  • Şeker ve yumurtanın üzerine bütün malzemeler konarak tekrar karıştırılır
  • hazırlanan karışıma un eklenir ve fazla karıştırmadan yağlanmış kek kalıbına dökülür
  • 180 derecede pişirilir,

AFİYET OLSUN ....................




19 Mart 2009 Perşembe

Domates Çorbası

Bu akşamki menümüzde yer alan domates çorbasının tarifi ve yapımı da çok kolay, severek tüketeceğiniz hafif bir çorba, denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar.....

Malzemeler
  • 5 - 6 Adet rendelenmiş veya doğranmış domates (Ben yazdan buzluğa koyduğum domatesleri kullandım)
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su
  • 1 kaşık domates salçası
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe göre)
  • tuz

Yapılışı

  • Un ve zeytinyağını biraz kavuralım. Üzerine domatesi ve salçayı ekleyelim (ama domatesleri eklerken süzekten geçirelim ki çekirdeklerinden ayrılsın)
  • Bu sırada topaklanmayı önlemek için blendır ile karıştıralım ve tuz ekleyelim
  • süt ve suyu ekleyip kaynayana kadar karıştıralım.
  • servis yapmadan önce rendelenmiş kaşarı ekleyelim.

AFİYET OLSUN......................

16 Mart 2009 Pazartesi

Pazar Sürprizi

pazar sabahı kahvaltısı için hazırladığım sürpriz de buydu. nefis bir görüntü ve süper bir tat, denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı dolusu kaşar peyniri rendesi
  • salçalık kırmızı biber (yazdan dolaba koyduğum bir lezzet)
  • tuz
  • nane
Yapılışı

  • Biberlerimizi yağda soteleyelim
  • ayrı bir kapta yumurtayı iyice çırpıp, biraz tuz ekleyelim
  • biberlerin üzerine yumurtayı dökelim ve ocağın altını kısalım
  • yumurtanın pişmesine yakın rendelenmiş kaşarı üzerine serpiştirelim
  • kaşarler eriyince üzerine kuru nane serpelim ve sıcak sıcak servis yapalım...

AFİYET OLSUN.....................

PARFE (Yumurtasız)

Ofis işi parti kapsamında pınar hanımın yaptığı sürpriz tatlı; PARFE




Bu da benim hafta sonu yaptığım PARFE

geçen perşembe günü işyerinde yaptığımız öğle ziyafetinde pınar hanımın hazırlamış olduğu süpriz tatlıyı büyük bir zevkle beğenerek yedik ve hemen tarif aldık kendisinden. Hafta sonu bizimkilere yaptım ve beğeni ile tüketildi ve hatta pazar günü tekrar yaptım. ben kalıp gibi olsun diye dondurma kutusunu tercih ettim. Tarifi aynen veriyorum, severek tüketeceğiniz soğuk bir tatlı.



Malzemeler:

2 paket hanımeller bisküvi (çokodamlalı)
1 poşet kremşanti
1 çay bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nescafe
1 yemek kaşığı kakao


Yapılışı:

2 paket hanımeller bisküvi (çukodamlalı), derin bir kaba kırılarak konur.

1 çay bardağı süt (2 su bardağı sütten alınacak) bisküvilerin üzerine dökülerek, bisküviler ıslatılır.

Ayrı bir kapta 1 poşet kremşanti, kalan sütle çırpılır.

Bisküvilerin olduğu kaba şeker, nescafe ve kakao dökülerek, çatalla bir miktar ezilir, karıştırılır.

Hazırlanan kremşanti bisküvilerin olduğu kaba ilave edilir, karışım mikser ile iyice çırpılır.

Karışım, uygun bir kaba konularak buzluğa gönderilir.

AFİYET OLSUN.....................


10 Mart 2009 Salı

Ebegümeci ve Isırgan Otu Kavurması


Ebegümeci: Çiçekleri sifali olan, yaprakları da sebze olarak yenilen, kendi kendine yetisen bir ottur. 20-70 cm boyundadır. Yaprakları sarmaldır. Mayıs-Agustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda "müsilaj" vardir. Yaprak ve çiçekleri taze iken kullanılır.

Kullanıldığı yerler: Göğsü yumusatır, öksürüğü keser. Mide ve barsakların düzenli çalısmasını sağlar, kabızlığı giderir. Atesi düsürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihablarını giderir. Lapası, çıbanların olgunlasmasını saglar. Burun kanamasını durdurur. Diş eti hastalıklarını tedavi eder, mide agrısını keser.
Isırgan Otu: Mayıs-Agustos ayları arasında çiçek açan, 20-100 cm boyunda, virânelik, yol kenarlari ve duvar diplerinde bulunan bir senelik tek evcikli otsu bir bitkidir. Gövdeleri dik, 4 kösemsi, basit veya tabandan îtibâren dallanmıştır. Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur.Yapraklar saplı, oval sekilli ve disli kenarlı, üst tarafi koyu yesil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Erkek ve disi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltugunda uzunca saplı küçük durumlar teskil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalıdır.Meyveleri esmer renkte ve fındıksıdır.Tohum, yağ ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.
Kullanıldığı yerler: Tâze ve güneste kurutulmus dallari kullanılır.Yapraklarında formik asit ve nitratlar bulunmaktadir. Bu bitkinin yakıcı tüylerinde formik asit bulundugu birçok yerlerde kayıtlı ise de tüylerin tasıdıgı usarede asetilkolin ve histamin vardir. Eskiden romatizma ve siyatikte kullanılırdı. Yapraklarından hazırlanan infüzyon saç dökülmesine karsi tatbik edilir. Köklerinden sarı renkli boya elde edilmektedir. Ayrica, aybası kanamalarını düzenler, balgam söktürür. Burun kanamasını keser. Haricen tatbik edilirse, çıbanlarda faydalı olduğu bilinmektedir.

Ebegümeci ve Isırgan Otu Kavurması:

Malzemeler
  • yarım kg ebegümeci
  • yarım kg ısırgan otu
  • 1 adet kuru soğan
  • zeytinyağı
  • fındık büyüklüğünde salça
  • karabiber
  • pulbiber

Yapılışı

Ebegümeci ve ısırgan otunu sirkeli suda 15-20 dk. bekletelim. Bol suda iyice yıkayalım ve iri iri doğrayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağı ile kavuralım. Üzerine Ebegümeci ve ısırgan otunu ekleyip karıştıralım. Piştikten sonra üzerine karabiber ve pul biber ekleyelim. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz...

AFİYET OLSUN................

Bloglar Alemi