10 Şubat 2009 Salı

Nimet'in Lahana Sarması

Eşim lahana yemeğini hiç sevmez, ama kızım ve ben de sarmasına bayılırız. Haşlanırken ki kokusu bile rahatsız eder beyimizi. Bu nedenle çok sık yapmıyorum lahana sarmasını. Arada bir nefsimizi körlüyoruz kızımla beraber. Eşimin evde olmadığı bir günü tercih ediyorum yaparken de. Bu Cumartesi günü eşimin Mersinde bulunmasından istifade ederek büyük bir zevkle hazırlayıp öğle yemeğinde yedik, kızım ve kardeşimin eşi Süreyya ile beraber. ooo nefisti nasılda özlemişiz. bir daha ne zaman yaparım bilemiyorum ama bu bizi idare eder bir kaç zaman.....

Malzemeler
  • 1 adet orta boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates (yemeklik doğranmış)
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • tuz

Sos Malzemesi

  • 2-3 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 kaşık domates salçası
Yapılışı
  • Önce lahanayı yapraklarına ayıralım
  • bir tencerede su kaynatıp lahana yapraklarını bu suya atalım ve birkaç dakika yumuşatalım.
  • yaprakları soğuması için süzeğe çıkartalım ve iç harcını hazırlayalım

İç Malzemenin Hazırlanması

  • Önce pirincimizi yıkayalım, kuru soğanı yemeklik doğrayıp ekleyelim. domates, maydanoz, salça, kuru nane, karabiber, zeytinyağı ve biraz tuz ekleyip harcımızı harmanlayalım.
  • Lahana yapraklarının kalın olan orta kısımlarını bıçakla keselim ve her bir yaprağı ikiye ayıralım
  • Yaprağımızı serip içine harçtan koyup rulo şeklinde saralım ve tencereye dizelim
  • sarmalaraın üstüne bir tabağı ters çevirip ağırlık koyalım ve tabağın üzerini geçecek kadar su ekleyip pişirelim.

Sosun hazırlanması

  • zeytinyağını tavaya alalım üzerine domates salçası, sarımsak, kuru nane ve limon suyunu da ekleyip pişirelim.
  • yemeğimiz piştikten sonra üzerine sosumuzu gezdirelim ve servis yapalım

AFİYET OLSUN..............

Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi