11 Şubat 2009 Çarşamba

Annemin Yumurtalı Çiğ Köftesi

Canımız köfte istediği zaman adres belli; Annemler!!!!

Çiğ köftenin etlisi meşhurdur ama biz yumurtalısını daha çok seviyoruz, yumurtayı döktükten sonra ki görüntü zaten bizi cezbediyor. Bayılıyorum bu lezzete... süpper bir lezzet. Annecim de bizi kırmıyor hemen kolları sıvıyor yapmak için...


Bizim oralarda yani urfada çok sık yapılır, yemeklerden sonra çerez niyetine ikram edilir. Saatler gece 12 yi gösterirken de daha bir iştahlı olur herkes. Şimdi annemin bizi kırmayıp yaptığı yumurtalı tarifini vermek istiyorum.


Malzemeler
  • ince bulgur (Biz 5 kişilik yaptık, kişi başına 1 çay dardağı hesaplayarak)

  • 1 adet kuru soğan

  • 2-3 diş sarımsak

  • 1 çay kaşığı karabiber

  • 2 veya 3 yemek kaşığı isot (yaprak biber)

  • 1 yemek kaşığı biber salçası

  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • yarım demet maydanoz

  • 6-7 adet yeşil soğan

  • 3-4 adet yumurta

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • tuz

  • su

Yapılışı

  • Önce bulgurumuzu yoğurma kabına alıyoruz, soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp bulgura ekliyoruz, domates ve biber salçası, karabiber, pul biber, biraz tuz ekleyip köftemizi bulgur diriliğini kaybedip yumuşayana kadar yoğuruyoruz. Yoğurma işini yaparken ara sıra elimizi suda ıslatıyoruz.

  • Yenecek kıvama geldiğinde doğranmış maydanoz ve yeşil soğanı ekliyoruz.

  • Ayrı bir tavada yağımızı kızdırıyoruz. çırpılmış yumurtayı tavaya ekleyip her iki yönünü nar gibi kızartıyoruz.

  • şimdi köfte ile yumurtanın buluşma anı

  • kızarmış yumurtayı köftenin üzerine döküp iyice karıştırıyoruz. (bu esnada köfteden lokma kaçırma işini çok seviyorum)

  • isterseniz avcunuzun içinde sıkarak şekil verebilir, isterseniz de doğrudan servis tabağına alabilirsiniz

  • yanında bolca yeşillik(marul, tere, nane, turp ) domates ve turşu ile süpper bir lezzet,

anlatırken bile canım çekti yaaa,



AFİYET OLSUN...........

Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi