6 Kasım 2008 Perşembe

Teleme (Niğde Yöresi)


Niğde yöresinde severek tüketilen meşhur bir sütlü tarifdir. Aslında yapımı çok kolaydır. Ama sadece koyun-keçi sütü ile yapılabilir. Bu sütü şehirde bulmak belki zordur ama köy yerinde genellikle beslenen bu küçükbaş hayvanlardan temin etmek kolaydır.

Eşimde severek tüketir bunu. Bu yaz köye gittiğimizde halamız hemen hazırlayıverdi sağolsun. Ellerine sağlık halamızın....

Yapımını kısaca şöyle özetleyelim; kaynatılmış olan sütümüzün yoğurt çalacağımız sıcaklıkta (yani serçe parmağımızı yakmayacak ısıda) olması gerekir. Daha sonra sütün içerisine köyde teleme otu denilen bir bitkinin çiçeğinden (şehirde bu bitkiyi bulmak zor olduğundan aynı işlemi incir ağacı yaprağının sütünden de elde edebiliriz) bir adet konur. Sütümüzü kaşıkla havalandırarak kesilmesi beklenir. Sütümüz kesildikten sonra buzdolabında 1 saat kadar bekletilir ve afiyetle yenir.


Hiç yorum yok:

Bloglar Alemi